26 Aralık 2010 Pazar


Manddarin Satsuma
Mandarin Satsuma
Son yıllarda Satsuma grubuna ait Okitsu çeşidi de Türkiye’de ve özellikle Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Meyveler oldukça büyük ve yassıdır. Çekirdeksiz olup, kabuk kolayca soyulur ve şekerli bir mandarin türüdür. Dayanıklı bir çeşit olup, Owariden 3-5 hafta daha erkencidir. Türkiye’de yetiştirilen Satsumaların çoğu Owari grubuna aittir. Türkiye’de üretimi en çok yapılan ve ihracat için başlıca mandarin çeşididir. Özellikle Ege Bölgesi’nde üretilir. Meyve kabuğu hasat döneminde sarı-portakal renginde ve hafif pürüzlüdür; kalınlığı 3,37 mm’dir. Kabuğun meyve etine bağlılığı gevşektir. Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten ayrılması kolaylaşır. Meyveleri basık şekillidir, küçük orta boydadır ve çekirdeksiz sayılır. Meyve eti koyu portakal rengindedir. Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir. Olgunluk döneminde, usare miktarı %43,90’dır. Erkenci bir çeşittir. Pazar sunum dönemi: Ekim ortası-Aralık sonu.




Mandarin Minneola
Mandarin Minneola
1980’li yıllardan sonra, özellikle Doğu Akdeniz Bölgesinde en fazla yayılan bir Tanjelo çeşididir. Bir orta mevsim çeşidi olan Mineola, meyveleri oldukça büyük ve armudi bir görüntüye sahiptir, sap kısmında belirgin boyunludur ve az çekirdeklidir. Meyve kabuğu hasat döneminde koyu portakal renkli, parlak ve düzgündür; kalınlığı 3,62 mm’dir. Kabuk meyve etine orta derecede bağlıdır. Meyve eti portakal renginde, yumuşak, sulu, lezzetli, aromalı ve hafif ekşidir. Olgunluk döneminde, usare miktarı %45,77’dir. Pazara sunum dönemi: Ocak-Mart

 

Mandarin Fremont
Mandarin Fremont
Bu çeşit yalnızca Türkiye’de, özellikle Adana-Mersin bölgesinde yetiştirilmektedir ve ihracat için Orta Doğu ülkelerine yönelik bir mandalina türüdür. Meyveleri yuvarlak ve küçüktür. Meyve kabuğu hasat döneminde koyu kırmızı-portakal renkli, parlak ve düzgündür; kalınlığı 3 mm’dir. Kabuk meyve etine sıkı bağlıdır. Kolayca puflaşma görülmez. Meyve eti koyu portakal renkli, yumuşak ve lezzetlidir. Olgunluk döneminde usare miktarı %43,87’dir. Meyve başına 11,38 adet çekirdek düşmektedir. Çok çekirdekli olmasına rağmen, albenisinin yüksek, meyve suyunun çok tatlı ve etinin lezzetli oluşu nedeniyle çok beğenilen bir mandalina çeşididir. Olgunluk ilerleyince kalite pek bozulmaz.Pazara sunum dönemi: Aralık-Şubat.

Kaynak:Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder