25 Aralık 2010 Cumartesi

Limon Enterdonat
Bu çeşit, dünyada en fazla Türkiye'de ve özellikle Doğu Akdeniz Bölgesinde üretilmektedir. Çok erkenci olan bu limon, Türkiye'nin İhracatında en büyük paya sahiptir. Meyvesi büyük, şekli uzun silindiriktir. En belirgin özelliği yana doğru yatık meme başı. Meyve kabuğu ince, düzgün, açık yeşil ve parlaktır. meyve eti yeşilimsi sarı. çekirdek sayısı azdır (6-7 tane) usare miktarı %31,39.

Pazara sunum dönemi: Eylül-Aralık




Limon Lamas
Bu çeşit, ekoloji seçici olduğu için Akdeniz bölgesinde Mersin'in batısında (Erdemli, Silifke) spesifik bir bölgede yetiştirilmektedir. Türkiye'de Enterdonat'tan sonra en erkenci limon çeşidi olan Lamas, çok kaliteli bir limon çeşididir. Depolama ve taşımaya çok elverişlidir. Orta Anadolu'da bulunan doğal mağaralarda uzun süre depolanabilir.
Meyvesi orta büyüklükte, silindirik boyun halkalı ve belirgin memelidir. Üstün bir tat ve kokuya sahiptir. Kabuğu orta kalınlıkta, limon sarısı, düzgün ve parlaktır. Çekirdek sayısı azdır. (3-5). Usare miktarı %34,96.
Pazara sunum dönemi: Ekim ortası-Şubat.


Portakal Washington
Türkiye'de özellikle Mersin bölgesinde yetiştirilen bir çeşittir.
Taze tüketim için ideal bir portakaldır.
Meyvelerin özellikleri ekolojiye göre değişebilirse de karakteristik bir aroma ve zengin bir tada sahiptir. Usare miktarı (%36,88) sanayi için düşük olsa da taze tüketim açısından sulu, çok üstün lezzetli ve kalitelidir. neredeyse çekirdeksiz ve portakallar arasında en kolay soyulan türüdür. Depolama ve taşımaya elverişlidir.
Pazara sunum dönemi: Ocak-Mart



Portakal Valencia
Türkiye'de başlıca üretim bölgesi, Akdeniz Bölgesi'dir. değişik ekolojik koşullara çok iyi uyum sağlayabilen bir çeşittir. En geççi tatlı portakal olup sıcağa çok dayanıklı bir çeşittir. Hem sofralık hem de sanayiye elverişli bir portakal türüdür. Bu çeşit, değişik isimler altında tanınmaktadır. Aromalı, lezzetli ve yüksek kalitededir. Meyveler sarı portakal renginde, basık yuvarlak, hafif oval şeklinde, kabuğu ince hafif pürüzlüdür. Meyve dilim zarları sert ve kalındır ve çekirdeksiz sayılır. Meyve etine bağı orta sıkıdır. Usare miktarı %45,91. Depolama ve taşımaya çok uygundur. Pazara sunum dönemi: Şubat ortası-Mayıs
  

Portakal Yafa
Türkiye'de özellikle Mersin bölgesinde yetiştirilen bir çeşittir.
Taze tüketim için ideal bir portakaldır.
Meyvelerin özellikleri ekolojiye göre değişebilirse de karakteristik bir aroma ve zengin bir tada sahiptir. Usare miktarı (%36,88) sanayi için düşük olsa da taze tüketim açısından sulu, çok üstün lezzetli ve kalitelidir. neredeyse çekirdeksiz ve portakallar arasında en kolay soyulan türüdür. Depolama ve taşımaya elverişlidir.
Pazara sunum dönemi: Ocak-Mart


Greyfurt Star Ruby
Bu çeşit, özellikle Türkiye'nin Batı Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir ve son yıllarda hızla yayılmaktadır. Taze tüketim için en fazla ihraç edilen çeşitlerden biridir. Greyfurtlar içinde en koyu renge sahip olan çeşittir. Şekli yuvarlak, hafif basık olan bu meyvenin dışı ve içi oldukça kırmızıdır. Parlak, pürüzsüz ve ince olan meyve kabuğu kolay soyulur, pürüzsüz ve incedir. Asidi diğer greyfurtlara göre daha azdır (%1,49), çok sulu (%43,67) ve lezzetlidir. Neredeyse çekirdeksizdir.
Pazar sunum dönemi: Ekim-Şubat



Greyfurt Ruby Red
Dünyada en fazla üretilen çeşittir. Yüksek ve düzenli veriminden dolayı Türkiye'nin Batı Akdeniz Bölgesinde en çok yetiştirilen çeşitlerden biridir.
Şekli basık yuvarlak, orta irilikte olan bu meyvenin kabuğu pembemsi sarı portakal rengi, hafif pürüzlüdür, ortalama 7mm kalınlığındadır. Az çekirdekli, sulu (%38,46 usare miktarı), aromalı ve kaliteli, orta mevsim çeşididir. Ağaç üzerinde uzun süre kalabilir ve uygun koşullarda dört aya kadar depolanabilir. Taşımaya elverişlidir.
Pazara sunum dönemi:  Ekim-Şubat 

Kaynak:Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri








 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder